TVINGADE ATT INTE GLÖMMA

TVINGADE ATT INTE GLÖMMA

15. 6. 2023 – 10. 9. 2023

För den som är intresserad av ny historia och fotografi har en riktigt bra fotoutställning precis öppnat på Leica-galleriet i centrala Prag. Ämnet är Pragvårens nederlag den 20-21 augusti 1968. Dagarna då den dåvarande Warszawapakten kom för att befria och rädda Tjeckoslovakiens bröder och systrar från det kapitalistiska och imperialistiska inflytandet. Och även om totalt fem länder, Sovjetunionen, Polen, Bulgarien, Ungern och Östtyskland, deltog i denna mycket stora militära special operationen, var det Moskva som höll i taktpinnen. Blev det en déjà vu?

Med knytnävar mot pansarvagnar.

I början bekämpade de mycket förvirrade medborgarna de tunga stridsvagnarna med bara knytnävarna, och det kunde naturligtvis bara sluta på ett sätt. Det här är vad Forced to be… handlar om. Även om Prag väckte mest uppmärksamhet utomlands, ägde hårda sammandrabbningar rum nästan överallt i Tjeckoslovakien. Totalt 137 medborgare i landet miste livet på den tiden och 500 skadades allvarligt, detta av befriarna. Utställningen är uppsatt för att hedra evenemangets 55-årsjubileum (på riktigt?), totalt visas 25 fotografers verk. Har du ens ett litet intresse och du är i närheten, kom och se dessa fotografier, det är en högkvalitativ och samtidigt kärv utställning.

Leica galleriet

Om utställningen inte intresserar dig så mycket är det ändå värt att titta in i det aktuella galleriet. Lokalerna är ljusa och mysiga (det här är inte en betald annons). Verksamheten startades redan 2002, främst i syfte att främja och lyfta fram tjeckiska och slovakiska fotografer. Det finns ett trevligt litet café på platsen, där kaffet är helt drickbart. Något litet och fräscht att bita i finns också för den som vill det, och kvaliteten följer galleriets allmänna linje. Men det mest imponerande av allt är det stora antalet utmärkta fotoböcker på platsen. Här kan du hitta allt från fotograferingens början till dagsläget, och priserna är inte för höga heller. Platsen hittar du här:

Leica Gallery Prague
Školská 28
110 00 Praha 1 – Nové Město
+420 222 211 567

Fler bilder finns HÄR!

Copyright © 2023  yhalinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *