Den lite glömda vinfestivalen.

Den lite glömda vinfestivalen.

Och hur du får magen att fungera.

Om du är i våran stad 24.9 passa på att besöka Prags kanske största vinfestival på Grébovka (Havlíčkovy sady). Denna absolut vackra park, som majoriteten av turisterna av någon anledning aldrig hittar, är i sig värd ett besök med sina magnifika vyer, grönområden, grottan, Grotta (mer om Grotta inom en snar framtid) och såklart de magnifika vingårdarna och dess paviljong. Festivalen i sig tar en tjuvstart på Náměstí Míru redan fredagen den 22:a men huvudevenemanget äger rum lördagen den 23:e i Grébovka. Och jag lovar dig, här hittar du något för alla. Musik, teaterföreställningar, olika workshops, tävlingar, specialprogram för de unga. Du kommer inte att gå hungrig, tvärtom, precis som programmet som är väldigt omfattande, så är matutbudet det också, och naturligtvis vinet. Du hittar ett stort utbud av tjeckiska viner i alla dess färger. Vet du inte var du ska börja? Varför inte prova vinprovningen, så kommer du igång! Och kom ihåg att vi är mitt i Burcák-säsongen, vilket du kommer att märka på på festivalområdet!

Burcák och din mage fungerar!

Va då för Burcák? Har aldrig hört talas om det? Detta är något alldeles speciellt för tjeckerna, de kallar det “Burcák – det unga vinet”, gjord av säsongens första druvor. Den genomsnittlige tjecken blir mer eller mindre galen när Burcák-säsongen börjar. Det varar officiellt bara i sex veckor, startpunkt beroende på vädret varje år, det uttalas som “boor-chark”, det är sött och det smakar som jäst, och det jäser fortfarande! Tänk på det om du får smak för det, för magen reagerar! Den har en låg alkoholprocent, den säljs mest i en 1,5 eller 2 liters plastflaska, på festivalen och på andra ställen även i glas. Om du köper en flaska måste du komma ihåg att lossa kapsylen då och då, på grund av den pågående jäsningen. Av samma anledning rekommenderar jag det inte som en souvenir att ta med hem, speciellt om du reser med flyg!

Personligen tror jag att detta bara är ytterligare ett sätt att böja reglerna lite, tjeckerna är väldigt bra på det! Några törstiga människor samlades och de fick slut på ölen, panik! Vad gör vi nu? Jo, vi har förstås vinet, men det är inte klart än, inga problem, den är inte outvecklad, det är helt enkelt ett ungt vin! Och så var problemet löst och Burcák född! 🙂

Bilderna från förra årets festival. 🙂

Copyright © 2023  yhalinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *