Slå tre flugor i en smäll!

SLÅ TRE FLUGOR I EN SMÄLL!

Om din resa tar dig till Prag före den 3 september har du möjlighet att bokstavligen slå tre flugor i en smäll. I Vyšehrads mörka katakomber, i den imponerende hallen Gorlice, i den gamla ammunitions depån öster om Brick Gate, hittar du konstnären Jiří Pačineks glasverk, en utställning som heter Glass Underground. Denna unika och lysande utställningsplats är verkligen värd ett besök, blandningen av glas och sten, det inre mörkret i Vyšehrad-väggarna i sällskap med Karlsbrons original skulpturer, de permanenta åskådarna av utställningen, gör detta till en helhet som du inte vill missa. Själva glasverket smälter in i miljön på ett sådant sätt att det är svårt att föreställa sig Gorlice hallen utan dem när man väl sett dem på plats. Skönhet ligger i betraktarens ögon, så jag ska inte säga så mycket om det, men personligen berörde det här stycket mig på ett sätt som jag inte riktigt kan förklara. Men om du inte är intresserad av Glass Underground är det ändå värt att besöka de gamla katakomberna.
Fler bilder på Glass Underground hittar du HÄR.

KATAKOMBER OCH GORLICE

Katakomberna i Vyšehrad och Gorlice-hallen är värda att se i sig. Detta kommer inte att ta för mycket av din tid om du har ett tight schema av någon anledning, din plånbok kommer inte att lida för mycket heller, biljetterna är inte överprissatta. Det finns turer på engelska och tjeckiska, och tryckta text turer på flera språk. Det är något magiskt att gå innanför Vyšehrads murar, man kan verkligen känna historien andslag. Naturligtvis är Gorlice Hall och dess sex ursprungliga Karlsbro-skulpturer också något du inte vill missa. Ursprunget till statyerna är något som många turistguider eller till och med turistböcker glömmer att nämna när de hänvisar till Karlsbrons historia. Men om du inte är intresserad av katakomber och Gorlic sall är ett besök i Vyšehrad ändå värt det.

Mer information om katakomberna och Gorlic finns HÄR.

Vyšehrad, Prags pärla

Behöver du en paus från stadens hektiska livsstil, en utsikt över Prag med dess magnifika slott eller en plats där du kan hitta lokalbefolkningen och en plats som av någon anledning inte är full av de vanliga turisterna? Om svaret är ja, är Vyšehrad platsen för dig. Vyšehrad själv har en historia som går tillbaka till andra hälften av 900-talet, och jag ska inte ens försöka sammanfatta den, jag lämnar några länkar nedan där all information kan hittas. Men Vyšehrad är verkligen ett måste om du är i Prag. Det finns en anledning till att lokalbefolkningen vill komma hit, och samtidigt är det lite av ett mysterium varför den vanliga turisten inte har upptäckt det. Grönområdena, kyrkan, som faktiskt är en av de fem basilikan i Prag, hela den avslappnade känslan du hittar här är också unik för Prag, och, och, och… Tro mig, besök Vyšehrad, du kommer tillbaka! Här med din make/sambo? Vyšehrad sägs vara den mest romantiska platsen i Prag  😉 

Länkar till Vyšehrads historia:

https://www.prague.eu/en/articles/vysehrad-the-seat-of-the-first-czech-king-14978

Copyright © 2023  yhalinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *