Självständighetsdagen del 3

Självständighetsdagen del 3

Visste du det här om 17.11?

Tjeckien eller Czechia som det officiellt kallas nuförtiden, firade i går sin tredje självständighetsdag för detta år, visste du det? Den första äger rum på den internationella baksmälladagen dagen, 1 januari då de officiellt 1993 splittrades med Slovakien. Den andra är naturligtvis 28.10 när det självständiga Tjeckoslovakien bildades 1918 efter att ha varit en del av det österrikisk-ungerska riket. Och igår var det dags för nummer 3, starten på sammetsrevolutionen, 1989, eller som den officiellt kallades, Dagen för kamp för frihet och demokrati och Internationella studentdagen. Men visste du att 17.11 har rötter i den moderna historien som börjar redan 1939? Som du kan gissa med det officiella namnet handlar det om studenter, nazister och 28.10. För den som är intresserad lägger jag en Wikipedia-länk nedan med en kort och tydlig bakgrund till händelserna som ägde rum då, om du vill läsa mer om det.

Firandet på fel ställe

Igår var en stor dag, som sig bör. Vid minnestavlan i Narodni trida såg vi återigen mycket blomsterkransar, tal hölls av viktiga personer, och även av några mindre viktiga, mat och dryck serverades, mycket musik, medias närvaro var enorm. Men visste du att platsen vid Narodni Trida faktiskt är fel plats? Sammetsrevolutionen fick sin start i Albertova, fredagen den 17 november då cirka 500-600 studenter/människor samlades för en protest mot regeringen som startade kl 16.00. Det finns en minnestavla på Albertova också, och den får sina egna blommor och ljus, men jämfört med Narodni är det ingenting. Där har du återigen lite extra information som du kan skryta med när du pratar med din granne om din resa. 🙂

Syntes jag på TV:n?

Tyvärr, som så många liknande händelser som denna, får man en känsla av att den verkliga anledningen till varför du är här är bortglömd. Eftersom alla människor under 1918, 1939 och 1989 och deras ansträngningar var anledningen till att vi kan gå på Prags gator som fria män och kvinnor. Idag verkar det viktigare att du var där, inte varför. Dagen är gjord om dina vänner fick en glimt av dig på TV:n, jag hoppas att jag har fel men… Detta gäller såklart inte alla, det finns undantag. Jag gick runt i Narodni ett par dagar före fredagen bara för att titta på förberedelserna när jag såg en gammal dam vid Narodnis minnestavla. Hon var där med sin sköterska för att tända ett ljus. Det var tydligt varför, hon kunde knappt gå, hon kunde aldrig ha blandat sig med folkmassan igår. Det fick mig att tänka lite, det kanske du också borde göra?
Här finns länken till Wikipedia Använd översättaren, sidan är på Tjeckiska. 

Copyright © 2023  yhalinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *