Prahan vanhin liikennevalo/liikennemerkki!

Prahan vanhin liikennevalo/liikennemerkki!

Historia tunnistaa Prahan Palac Platýzin osoitteessa Národní 416/37, monista eri syistä, hyvänä ja pahana! Täysin humalaiset sotilaat, jotka valloittivat olutkellarin, teloituksia, jopa Don Giovannin juuret ovat legendan mukaan täällä!

Itse Palac Platýz juontaa juurensa noin 1350-luvulle, aikaan jolloin Kaarle IV aloitti uuden kaupungin perustamisen. Itse rakennus on toki virallisesti vanhassakaupungissa, Národní třídan toisella puolella alkaa Uusikaupunki.

Nykyään tietysti paikalliset ja turistit yhdistävät palatsin enimmäkseen sen suuren sisäpihan vuoksi, mistä löytyy vallan mainioita pieniä kauppoja ja kahviloita.

Pää ylös vai alas?

Sisäänkäynnin kohdalla vasemmalla ylhäällä, ohuen tangon päällä on pieni metallinen pöllö. Jos pää on pystyssä, kaikki on ok ja olet tervetullut viemään hevosesi palatsin talliin. Jos pöllö on pää alaspäin, se tarkoittaa, että talli on täynnä ja joudut jättämään hevosen ulos ja kaikki mitä se tuo mukanaan! Siinä Prahan ensimmäinen liikennevalo/merkki. Huomaa, että pöllö on noin 200 vuotta vanha ja rakennuksen ikä huomioon ottaen, pöllöä on pidettävä enemmän tai vähemmän nykyaikaisena teknologiana. 🙂 

Lisää tietoa

Jos haluat tietää enemmän palatsista ja sen historiasta, Raymond Johnstonen julkaissut erittäin hyvän artikkelin, sieltä varastin myös joitain tietojani, seuraa tätä linkkiä: Raymond Johnston about the owl. (Lontoon kielellä toki)

Copyright © 2023  yhalinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *