Prags mest kända staty är en kopia!

Prags mest kända staty är en kopia!

Prags mest kända staty är en kopia!

Mitt i byn ser han majestätiskt på sina underordnade, och det är ett stiligt verk, om inte ett original, vilket inte alltid framgår av alla turistguider!
Med undantag för Karl IV finns knappast någon större figur i Tjeckiens historia som är så känd som S:t Wenceslas, hertig och beskyddare av Böhmen. Han var härskare från 921-935, kanske 🙂 dokumentationen från den tiden lite si och så. Regimen avbröts när lillebrodern, det ödesdigra året 935, bestämde sig för att det var nog och spjutade honom på trappan till en kyrka.

Good Wenceslas

Hertigen också känd som Good Wenceslas, och av anledning. Många handlingar i livet påverkade det, mer omfattande information finns på internet, men som ett exempel kan jag berätta en liten historia. Wenceslas var känd som en ölälskare och eftersom denna maltdryck har varit den största exportprodukten från bohemerna genom historien, så… Under sin livstid stödde han lokala bryggerier genom att utropa dödsstraff för alla som fångats när de exporterade humle, detta för att bevara den unika smaken av tjeckiskt öl.

Václavské náměstí (St. Wenceslas platsen)

St. Wenceslas platsen anses, och inte utan anledning, vara det viktigaste torget i Prag och hela republiken, på gott och ont. Här samlas tjecker här närhelst något viktigt händer. OS-guldet 1998 i ishockey fyllde torget helt, inte alla som ville fick plats ens. Och det var fullt 1989, när den ryske brodern åkte hem och ny självständighet utropades etc. Så det är ingen dålig plats för statyn av Wenceslas, det vill säga för denna kopia.

Hästmarknad

Dagens staty, på sin nuvarande plats, såg dagens ljus 1913, så sett till historien är verket nästan nytt. Med tanke på att torget i fråga har tjänat tjeckerna sedan 1348, då Karl IV grundade den nya staden här. I början hette torget Koňský trh, det vill säga Hästmarknaden. Den ursprungliga St. Wenceslas statyn restes här, mitt på torget 1680, där den fick stå fram till 1879, varefter den flyttades till Vyšehrad, där den fortfarande finns. (Mer om Vyšehrad senare).

Anspråkslöshet är inte alltid vackert

Elaka tungor säger att den lilla och anspråkslösa St. Wenceslas, gjord av sandsten flyttades bort från centrum just på grund av sin anspråkslöshet. När allt kommer omkring var det en staty av en stort och mäktigt statsöverhuvud, och en helig sådan.
Dagens St. Wenceslas tog 37 år innan den var helt färdig, så det är inget bortkastat arbete! Där har en liten historia om statyn och en historielektion. 🙂
Det är värt att tänka på om du kommer hit i september. Den tjeckiska nationaldagen, även kallad St. Wenceslas-festen, har varit en nationell helgdag sedan den 28 september 2000. Och om du verkligen vill veta något speciellt om Wenceslas, något som inte ens alla i lokalbefolkningen alltid vet/kommer ihåg. Ja, alla känner till St. Wenceslas, men vad hette hästen?

Jo, Ardo. 😉

Fler bilder här om du är intresserad:

Copyright © 2023  yhalinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *