PAKOTETTU OLLA UNOHTAMATTA

PAKOTETTU OLLA UNOHTAMATTA

15. 6. 2023 – 10. 9. 2023

Niille joka lähihistoria ja valokuvaus kiinnostaa avattiin juuri vallan mainio valokuvanäyttely Leica galleriassa Prahan keskustassa. Aiheena Prahan kevään kukistaminen 20-21 elokuuta 1968. Päivinä jolloin sen aikainen Varsovan liitto tuli vapauttamaan ja pelastamaan Tsekkoslovakian veljiä ja sisaruksia kapitalistisen ja imperialistisen vaikutuksen alta. Ja vaikka kaikkiaan viisi maata, Neuvostoliitto, Puola, Bulgaria, Unkari ja Itä-Saksa, osallistui tämän hyvinkin mittaavaan sotilaalliseen erikois operaatioon, niin Moskovassa se tahtipuikko oli. Tuliko déjà vu olo?

Nyrkeillä panssarivaunujen kimppuun.

Kovin hämmentynyt kanssa kävi alussa pelkillä nyrkeillä valottajaanssa vastaan, ja seurauksena ei tietenkään voinut olla kun yksi lopputulos. Tästä kaikesta on kyse Pakotettu olla…. näyttelystä. Vaikka Praha vei suurimman huomion ulkomailla niin kiivaita yhteenottoja käytiin lähes joka puolella Tsekkoslovakia. Kaikkiaan 137 maan kansalaista menetti henkensä noina päivinä ja 500 haavoittui vakavasti vapauttajien toimesta. Näyttely on pystytetty tapahtuminen 55 vuotispäivän kunniaksi (niinköhän?), kaikkiaan 25 valokuvaajan teoksia on esillä. Jos on vähänkään kiinnostusta ja olette meilläpäin, käykää katsomassa, on laadukas ja samalla karu näyttely.

Leica galleria

Jos ei näyttely paljon houkuttele niin kyseiseen galleriaan kannattaa kuitenkin pistäytyä. Tilat on valoisat ja viihtyisät (ei ole vieläkään maksettu mainos). Toiminta aloitettiin jo vuonna 2002, tarkoituksena lähinnä edistää ja tuoda esille Tsekin ja Slovakian alan taitajia. Paikassa sijaitsee vallan mainio pikku kahvila missä todellakin mm. erittäin maukasta kahvia. Pientä tuoretta purtavaa myös löytyy niille haluaville, ja laatu seuraa gallerian yleistä linjaa. Kaikista vaikuttavin on kuitenkin paikan vallan mainio valokuvakirjojen laaja määrä. Täältä löytyy kaikkia valokuvauksen alkutaipaleen ihan nykypäivään, ja hinnat ei päätä huimaa. Paikka löytyy täältä

Leica Gallery Prague
Školská 28
110 00 Praha 1 – Nové Město
+420 222 211 567

Lisää kuvia TÄSSÄ!

Copyright © 2023  yhalinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *