Itsenäisyyspäivä osa 3

Itsenäisyyspäivä osa 3

Tiesitkö tämän 17.11 päivästä.

Tšekkin tasavallassa tai Czechia, kuten sitä nykyään virallisesti kutsutaan, juhlivat eilen 3. itsenäisyyspäivää tälle vuodelle. Tiesitkö tämän? Ensimmäinen tapahtuu kansainvälisenä krapulapäivänä, 1. tammikuuta, jolloin he virallisesti erosivat Slovakian kanssa vuonna 1993. Toinen on tietysti 28.10, kun itsenäinen Tšekkoslovakia muodostettiin vuonna 1918 kuultuaan Itävalta-Unkarin valtakuntaan. Ja eilen oli aika numero 3:lle, Samettivallankumouksen alku, 1989, tai kuten se virallisesti kutsuttiin, Vapauden ja demokratian taistelun päivä ja kansainvälinen opiskelijapäivä. Mutta tiesitkö, että 17.11 juuret ovat nyky historiassa, joka sai alkuunsa jo 1939? Kuten virallisen nimen perusteella voi arvata, se koskee opiskelijoita, natseja ja 28.10. Kiinnostuneille laitan alle Wikipedia-linkin, jossa on lyhyt ja selkeä tausta tuolloin tapahtuneista, jos haluat lukea niistä lisää.

Juhlat väärässä paikassa

Eilen oli suuri päivä, kuten sen pitääkin olla. Narodni tridan muistolaatalla näimme jälleen kukkaseppeleiden laskeutumista, puheita pitivät tärkeät ihmiset ja myös jotkut vähemmän tärkeät, tarjoiltiin ruokaa ja juomaa, paljon musiikkia, median läsnäolo oli valtava. Mutta tiesitkö, että Narodni tridan paikka on itse asiassa väärä paikka? Samettivallankumous sai alkunsa Albertovassa perjantaina 17.11., kun noin 500-600 opiskelijaa/ihmistä kokoontui klo 16 alkaneeseen hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen. Albertovalla on myös muistolaatta, joka saa omat kukat ja kynttilät, mutta Narodniin verrattuna se on todella pienmuotoinen. Siellä on taas vähän ylimääräistä tietoa, jolla voit kerskailla puhuessasi naapurisi kanssa matkastasi. 🙂

Olinko telkkarissa?

Valitettavasti, kuten monet muut vastaavat tapahtumat, tulee sellainen tunne, että todellinen syy, miksi olet täällä, unohtuu. Koska kaikki ihmiset vuosina 1918, 1939 ja 1989 ja heidän työnsä ovat syy siihen, miksi voimme kävellä Prahan kaduilla vapaina miehinä ja naisina. Tänään näyttää tärkeämmältä, että olit siellä, ei miksi. Päivä on onnistunut, jos ystäväsi näkevät sinut televisiosta, toivottavasti olen väärässä, mutta… Tämä ei tietenkään sovi kaikille, poikkeuksiakin on. Kävelin Narodnissa pari päivää ennen perjantaita vain katsoakseni valmistautumista, kun huomasin Narodnin muistolaatan vieressä vanhan rouvan. Hän oli siellä hoitajansa kanssa sytyttämässä kynttilän. Oli selvää, miksi, hän pystyi tuskin kävelemään, ei hän olisi millään pärjännyt eilisessä väentungoksessa. Se sai minut ajattelemaan, ehkä sinun pitäisi myös?

Linkki Wikipedian sivuille Käytä kääntäjää, sivu Tsekin kielellä. 

Copyright © 2023  yhalinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *