Prahan tunnetuin patsas on kopio!

Prahan tunnetuin patsas on kopio!

Pyhä Václav

Keskellä kylää hän mahtipontisesti katselee alaisiaan, ja komea teos onkin, joskin ei alkuperäinen, mikä ei kyllä kaikista turistioppaista aina selviä!
Kalle IV lukuun ottamatta tuskin kukaan tsekin historian päämies on yhtä tunnettu kun Pyhä Václav, Böömin herttua ja suojelija. Hallitsijana toimi 921-935, ehkä 🙂 on toi dokumentaatio tuolta ajalta vähän niin ja näin. Hallitsijakausi jäi kesken kun tuonna kohtalon vuonna 935, pikkuveli päätti että nyt riittää, ja keihästi hänet kirkon portailla.

Hyvää Václav

Herttua kulki nimellä Hyvää Václav, eikä syyttä. Monet elämän teot vaikuttivat siihen, kattavammat tiedot löytyy netistä mutta esimerkkinä voin kertoa pienen tarinan. Václav tunnettiin oluen ystävänä ja suojelijana, kyseinen mallasjuoma kun on kautta historian ollut Böömiläisten suurin vienti tuote joten… Eläessään hän tuki paikallisia panimoita julistamalla kuolemanrangaistuksen kaikille humalan viennistä kiinni jääneille säilyttääkseen tällä tavalla tšekkiläisen oluen ainutlaatuisen maun.

Václavské náměstí (Václavin aukio)

Václavin aukio pidetään, eikä syyttä, Prahan ja koko tasavallan tärkeämpänä aukiona, hyvänä ja pahana. Tänne kokoonnutaan aina kun jotain merkittävää tapahtuu. Jääkiekon olympiakulta 1998 täytti torin totaalisesti, kaikki halukkaat ei kyllä mahtunut sekaan. Ja täynnä se oli 1989 kun veli venäläinen lähti kotiin ja uusi itsenäisyys julistettiin j.ne. Joten ei mikään turha paikka ole Václavin patsaalle valittu, siis tälle kopiolle.

Hevostori

Nykypäivän patsas, nykyisessä sijainnissa, näki päivänvalon 1913, historia katsoen teos on siis liki uusi. Huomioiden että kyseinen aukio on palvellut tsekkiläisiä vuodesta 1348 kun Kalle IV perusti tänne Uuden Kaupungin. Alkujaan aukio kulki nimellä, Koňský trh, eli Hevostori. Tänne pystytettiin alkuperäinen Václavin patsas, keskelle toria 1680, missä se sai olla rauhassa aina vuoteen 1879 asti, jonka jälkeen se siirrettiin Vyšehradiin, missä se edelleen sijaitsee. (Vyšehradista lisää myöhemmin).

Vaatimattomuus ei aina kaunista

Pahat kielet kertovat että pieni ja vaatimaton hiekkakivestä tehty Václav siirrettiin juuri tämän olomuodon vuoksi pois keskustasta. Olihan kuitenkin kyseessä suuri ja mahtava valtion päämies, ja vielä pyhä sellainen.
Tämän päivän Václav kesti 37 vuotta ennenkuin oli kokonaan valmis, ei siis mikään turha teos! Siinä pieni patsaan tarina ja historian oppitunti. 🙂
Kannattaa pitää mielessä, jos tänne syyskuussa eksyy. Tšekin valtionpäivä, jota yleisesti kutsutaan myös Pyhän Venceslauksen (Václavin) juhlaksi, on ollut kansallinen vapaapäivä 28. syyskuuta 2000 lähtien. Ja jos oikein halua pröystäillä nippeli tiedolla, niin asia mikä ei edes kaikki paikalliset tiedä/muista. Kyllä Václavin kaikki tietää, mutta mitä oli hevosen nimi?

No, Ardo. 😉

Lisää kuvia tästä jos kiinnostaa.

Copyright © 2023  yhalinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *