Hieman erilainen nähtävyys.

Hieman erilainen nähtävyys.

Keskiverto turisti etsii aina jotain erityistä, jotain kerrottavaa ystävilleen ja naapureilleen tullessaan kotiin, jotain, missä muut samassa kaupungissa/paikassa käyneet eivät ole käyneet. Toisin sanoen, kerskumisen aihetta. Siinä tapauksessa Folimanka väestönsuoja on varmasti yksi niistä paikoista. Täysikokoinen (1332 m²) pommisuoja, joka on edelleen toimiva ja on ollut siellä 1950-luvun lopulta, 1960-luvun alusta, kyllä, kylmän sodan aikakaudelta.

Ensimmäiset suunnitelmat tehtiin vuonna 1952, ja projektin loppuun saattaminen kesti noin 10 vuotta, huippusalainen projekti! Seinät ovat parhaimillaan 3 metriä paksuja, sen oletetaan kestävän pientä atomipommia, 0,2 MPa:n iskun aaltoa, joku minua paremman fysiikan taidon omaava luultavasti ymmärtäisi mitä se tarkoittaa, eikö? Jos haluat tietää tämän ja paljon muuta Folimankan suojasta niin, siellä on joka kuukausi yhtenä lauantaina avoimien ovien päivä, joka alkaa klo 09.00 ja sulkeutuu klo 15.00, varmista, ettet jää jumiin 😉  Löydät lisää tietoa täältä: www.krytfolimanka.cz. Kierros on ilmainen ja ohjaamaton. Sinulle jaetaan myös tietolehtinen, joka on todella hyvä opas kävellessäsi pitkiä käytäviä pitkin.

Jos Praha on sinulle entuudestaan tuttu, tämä saattaa todellakin olla vaihtoehto hieman erilaiselle nähtävyykselle. Saadakseen pelottavan tunteen siitä, mitä olisi, jos pahimmasta tulee pahin. Koska jos et kävele ympäriinsä silmät sidottuina, pelottavaa se on. Kaikki pienet huoneet, erillinen wc miehille ja naisille, saniteettitila suihkuineen, pölykammioineen, siellä on jopa kaksi ruumishuonetta, joihin mahtuu 10 ruumista kuhunkin ja paljon muuta tietysti. Nykyään suoja toimii myös näyttely alueena, joka itsessään on tutustumisen arvoinen.

Copyright © 2023  yhalinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *