En lite annorlunda turistattraktion.

En lite annorlunda turistattraktion.

Den genomsnittlige turisten letar alltid efter något speciellt, något att berätta för vänner och grannar om när han kommer hem, något som andra som har besökt samma stad/plats inte har varit på. Något att skryta om med andra ord. I så fall är The Folimanka Civil Protection Shelter säkert en av dessa platser. Ett bombskydd i full storlek (1332 m²) som fortfarande är fullt fungerande och har funnits där sedan slutet av 1950-talet, början av 1960-talet, ja, kalla krigets era.

De första planerna gjordes 1952 och det tog ungefär 10 år att avsluta projektet, ett topphemligt projekt! Väggarna är upp till 3 meter tjocka, det är tänkt att stå emot en liten atombomb, en 0,2 MPa stötvåg, någon med bättre fysik kunskaper än jag skulle förmodligen förstå vad det betyder, inte sant? Om du vill veta detta och mycket mer om härbärget Folimanka finns det en öppet hus dag en lördag varje månad, med start 09.00 och de stänger 15.00, se till att du inte blir inlåst 😉  Du hittar mer information här: www.krytfolimanka.cz. Turen är gratis och utan guide. Du kommer också att få en informationsbroschyr som är en riktigt bra guide när du går längs de långa korridorerna i skyddsrummet.

Om Prag är bekant för dig sedan tidigare kan detta verkligen vara ett alternativ till en lite annorlunda attraktion. Att få den lite skrämmande känslan av vad det skulle kunna vara om det värsta kommer till det värsta. För om du inte går runt med ögonbindel är det skrämmande. Alla små rum, separat toalett för män och kvinnor, sanitets avdelningen med sina duschar, dammkammare, det finns till och med två bårhus som rymmer upp till 10 kroppar vardera och mycket mer förstås. I dag används skyddet även som utställningsområde, vilket i sig är värt ett besök.

Copyright © 2023  yhalinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *