Det är gratis, del 2!

Det är gratis, del 2!

Operation Anthropoid

För dem som är intresserade av andra världskrigets historia finns det ett “måste”-minnesmärke (museum) i kryptan i Church of Sts. Cyril och Methodius på Resslova street, nära Karlovo náměstí, och bara cirka 100 m från floden och det Dansande huset. Det här är tillägnat de tjeckoslovakiska fallskärmsjägare som dödade nazistledaren Reinhard Heydrich den 27 maj 1942 (dog av sina skador den 4 juni), jag syftar naturligtvis på Operation Anthropoid. Och om du är på en lågbudget resa är det här för dig, eftersom entrén är gratis!

Minnesmärket är beläget i den ortodoxa katedralens krypta där sju fallskärmsjägare inblandade i attentatet jagades ner och mördades av nazisterna den 18 juni 1942. Utställningen ger en mycket bra helhetsbild av händelserna med start från Münchenöverenskommelsen 1938 fram till striderna i katedralen och kryptan 1942.

Kryptan är öppen året runt, alla dagar utom måndagar. Jag föreslår att du gör ett besök, det är faktiskt värt det. Varför? Hela denna händelse spelar en betydande roll i den militära historien i detta land som du besöker, och är speciellt aktuellt idag med allt som händer runt omkring oss. Jag kan inte här motstå frestelsen och citerar filosofen George Santayana, “De som inte kan minnas det förflutna är dömda att upprepa det.”

Copyright © 2023  yhalinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *