Den här blixten slår ner två gånger på samma ställe!

DEN HÄR BLIXTEN SLÅR NER TVÅ GÅNGER PÅ SAMMA STÄLLE!

Musikälskare hade en fest i Prag lördagen 1.7. Jag är säker på att det hände många musikaliska händelser i vår älskade stad den dagen, det är normalt. Men vi som hittade till Jazzdock vid flodstranden fick en goding vi kommer att minnas ganska länge. Sommaren eftermiddag, solen skiner, det är skönt och varmt, känslan är fantastisk, de flesta har en ledig dag från jobbet, det kunde inte riktigt bli bättre, eller hur? FEL!!! Det är något som saknas och du inser det bara inte innan det händer. Petra Ernyei Trio (Petra Ernyeiová – voc; Adam Tvrdý – g; Petr Dvorský – b.) tar över scenen, som faktiskt bara är en bit av hörnet på den soliga terrassen, och plötsligt förstår du uttrycket “pricken över i:t”. Ok, ärligt talat, jag var här för att lyssna på de här bandet, de är inte ens nya för mig, jag har också i min ägo Petras skiva, som jag fortfarande lyssnar på ganska ofta, men…   För mig hade något hänt sedan sist vi träffades. Här var de gamla jazzstandards som framfördes på ett mycket professionellt sätt som verkligen når publiken, som det gjorde nu också. Hela tre timmarna byggdes upp så att när de var klara sa de flesta av oss, ska ni sluta redan? Ändå fanns det något nytt här. Bandet smälter samman på ett sätt som jag inte har känt förut, ok det här är normalt, ju mer man jobbar tillsammans desto mer… men… Spelglädjen har också nått en ny nivå och jag pratar inte om skickligheten att spela, det har alltid funnits där men… Man kunde känna att de hade roligt sinsemellan vilket såklart betyder att vi, publiken, också hade det 🙂 Något hade också hänt med deras självförtroende, det har helt klart vuxit , de skrattar åt små misstag, drar skämt sinsemellan, med andra ord bara njuter av att vara där och upptärda. Jag kanske har fel men, i så fall hade också alla andra fel som hade turen att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. För mig har Petra Ernyei Trio hittat en formel för att göra något mycket bra ännu bättre, tack för det! Hela setet var så fantastiskt och avkopplande att när jag lämnade terrassen för att gå hem var mina batterier fulladdade och mina känslor kan beskrivas med ett stort leende, och jag kan försäkra er att jag inte var den enda! 🙂   Titta på bilderna från Petra Ernyei Trio HÄR!

 

Urladdning av batterierna

När jag skulle till kvällspasset på Jazzdock kändes det som om jag fortfarande gick på moln på grund av eftermiddagspasset, men samtidigt också lite ledsen. Bandet för kvällen, Botticelli Baby, är utan tvekan bra, men jag var inte säker på att mitt intag av musik skulle kunna ta något mer för dagen. Jepp, väx och lär, jag borde ha vetat bättre. För er som inte har hört det här bandet tidigare kan jag bara säga att ni har en lucka i er musikupplevelse som jag föreslår att ni försöker fylla så snart som möjligt. Oavsett vilken musikalisk inriktning du har, bör du inte missa det här bandet. Deras musik har en oefterhärmlig stil och de har ett sound som många försöker beskriva som en blandning av soul, jazz, pop, rockabilly. För mig är det mycket dravel, för mig är det väldigt enkelt, de låter precis som Bottacelli Baby, och de är bra. Deras musik är originell och fängslande. Det tar andan ur dig så smygande att det tar ett tag innan du ens förstår det. Och självklart skulle de inte kunna göra det här om de inte visste hur man ska hantera ditt instrument, de här killarna är inga amatörer. Jag är fortfarande förvånad över att Jazzdock har några fönster kvar efter trumsolot i mitten av första set, och detta bara på grund av ovationer från publiken. BB handlar inte bara om musik, som du säkert redan gissat. Det som händer på scenen kompletterar hela föreställningen, de har en energi som är svår att beskriva, och du kan vara säker på att den kommer till dig också! Efter två set och två och en halv timme kommer du på att du försöker hämta andan och frågar dig själv, vad hände??? Det här är killarna: Marlon Bösherz – bas, sång; Alexander Niermann – trp; Jörg Buttler – g; Lucius Nawothnig – s; Tom Hellenthal – Ph.D.; Christian Scheer – sax; Max Wehner – trb. Bilderna från gigen finns HÄR!

 

 

Copyright © 2023  yhalinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *