Den äldsta trafiksignalen/skylten i Prag!

DEN ÄLDSTA TRAFIKSIGNALEN/SKYLTEN I PRAG!

Historien känner igen Prags Palác Platýz vid Národní 416/37 av många olika anledningar, på gott och ont! Helt berusade soldater som tog kvart i ölkällaren, avrättningar, till och med Don Giovanni har några rötter här, enligt legenden!

Själva Palác Platýz går tillbaka till omkring 1350, till den tid då Karl IV startade grunden av vad som senare skulle bli New Town. Själva byggnaden är officiellt i Gamla stan, på andra sidan Národní třída börjar Nya stan.

Idag förbinder naturligtvis lokalbefolkningen och turisterna palatset för dess stora innergård med små butiker och cafeterior.

Huvudet upp eller ner?

Uppe till vänster vid ingången på ett järn spö, finns en liten uggla av metall. Om huvudet är uppåt är allt ok och du är välkommen att ta din häst in till palats stallet. Om ugglan är med huvudet ner så betyder det att stallen är fulla och man tvingas lämna hästen utanför, och allt som följer med det! Där har du det första trafikljuset/skylten i Prag. Tänk på att ugglan går cirka 200 år tillbaka i tiden och med tanke på byggnadens ålder måste man betrakta ugglan som mer eller mindre modern historia. 🙂

Mer information

Om du vill veta mer om palatset och dess historia finns det en mycket bra artikel publicerad av Raymond Johnstone, det är där jag också stal en del av min information, följ bara denna länk:  Raymond Johnston about the owl. (Den är på engelska.) 

Copyright © 2023  yhalinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *